SLEEPY DRIVER – PRESENTS ‘NORTHEASTERN CHORUS’

In oktober 2017 schreef ik op deze pagina’s een recensie over het album “Sugar Skull” van de zeskoppige formatie ‘Sleepy Driver’ uit Fredericton in de Canadese provincie New Brunswick. Die groep werd in 2007 opgericht door en rond zanger-gitarist en songschrijver Peter Hicks. De vijf andere bandleden zijn gitarist Ethan Young-Lai, organist-pianist John Heinstein, bassist Mike Hatheway, pedal steel- en dobrospeler Dave Palmer en drummer Barry Hughes.

Deze week kregen we een mailtje van frontman Peter Hicks met de mededeling dat ‘Sleepy Driver’ een nieuwe plaat heeft opgenomen die omwille van de problemen veroorzaakt door de coronacrisis momenteel enkel digitaal beschikbaar zal worden gesteld. Hij vroeg ons vriendelijk om toch een recensie over dit album “Sleepy Driver Presents Northeastern Chorus” te willen schrijven en zo wat publiciteit voor deze plaat te maken op onze website. Wie zijn wij dan om zo’n vriendelijke vraag niet positief te beantwoorden?

In het verleden hebben we trouwens al elk album van deze Canadese band besproken en telkens was die evaluatie zeer positief te noemen. Dat zullen we nu ook weer kunnen doen over deze nieuwste plaat die toch wel een beetje afwijkt van het vroegere werk van ‘Sleepy Driver’. Dat is omwille van het feit dat er voor dit zesde album van de band heel wat muzikale samenwerkingen werden gecreëerd met een serie andere Canadese gastmuzikanten waar de groep in het verleden meerdere malen mee heeft opgetreden tijdens hun vele live-shows.

Daarbij ontstond het idee om een plaat op te nemen met al die vrienden en dat resulteerde nu dus in “Northeastern Chorus”. Elf liedjes werden er verzameld op dit album en deze keer werden ze niet allemaal door Peter Hicks gecomponeerd, want er werd ook gekozen voor songs die geschreven werden door collega’s. Zo schreef Juanita Bourque van de groep ‘Sissy And The Hobos’ de nummers “Every Single Day” en “Long Way Around” en ze zingt ze zelf ook overtuigend op dit album. Het albumafsluitende nummer “April And Montreal” werd dan weer geschreven door Clinton Charlton van de formaties ‘Bonnett House’ en ‘Jessica Rhaye And The Ramshackle Parade’. Ook ‘Sleepy Driver’-toetsenist John Heinstein leverde met het nummer “Big Wheels” zijn liedje af als bijdrage aan het album.

Maar de meeste songs ontsproten toch ook nu weer aan de pen van Peter Hicks en dat staat intussen garant voor kwaliteitsvolle liedjes. Onze voorkeur gaat deze keer uit naar de tracks “Bar Nuts And Sauvignon Blanc”, het melodieuze “Come Around Lover”, countryrocker “Wilderness” en het door een orgel begeleide “The Last Chord” die allebei een beetje lijken op werk van ‘Bright Eyes’, de band van Conor Oberst. “Northeastern Chorus” is alweer een uitstekende plaat van ‘Sleepy Driver’ en we hopen dat deze groep binnenkort als het hele corona-gedoe achter de rug is het album toch nog als een fysieke cd op de markt kan brengen. Ze mogen dan nog altijd een exemplaar naar ‘Rootstime’ sturen.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label: Black Bell Productions